udruga uzgajivača crne slavonske svinje

Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema

O pasmini i uzgoju

Crna slavonska svinja ubraja se u srednje plodne pasmine svinja. U prosjeku, krmače prase 7 – 8 prasadi u leglu, a u kontroliranim i poboljšanim uvjetima držanja nerijetko prase i 10 i više prasadi. Prosječna porodna težina prasadi kreće se između 1,1 i 1,2 kg. Krmače se odlikuju dobrom mliječnošću i dobrim materinskim svojstvima. Odbijanje prasadi provodi se najčešće s osam tjedana kad je prasad teška približno 12 kg. Posebno treba naglasiti da se ova pasmina odlikuje dugovječnošću (proizvodni vijek nerijetko iznosi i više od 10 godina), a krmače imaju vrlo izražen materinski instinkt, te blagu narav.

 

fajferica_belic

 Fajferica s prasadi (Izvor Belić, 1988.)

 

U intenzivnom tovu tovljenici dostižu tjelesnu masu od 100 kg u dobi od 7 do 8 mjeseci. Važno je napomenuti da se pod intenzivnim tovom crnih slavonskih svinja podrazumijeva zatvaranje u ograđene obore i dohranjivanje kukuruzom, kojega tovljenici do 100 kg u prosjeku utroše 4,5 do 5 kg za kilogram prirasta.

Fajferica se ubraja u pasmine svinja s kombiniranim svojstvima u pogledu proizvodnje mesa i masti. U ovisnosti o načinu držanja i hranidbe koji se primjenjuje u tovu, različiti su i udjeli i sadržaj mišićnog i masnog tkiva u tijelu svinja. U tzv. ranom tovu koji se provodi do prosječne težine od 100 kg i do 8 mjeseci starosti, postotni udjel mesa u polovicama kreće se oko 40%. Ukoliko se svinje drže na paši, žiru i drugoj hrani koja im je u prirodi dostupna, uz dohranu kukuruzom, moguće je da tovljenici dostignu tjelesnu težinu od 150 i više kg i to u dobi od 10 do 20 mjeseci starosti. Udjel mesa u polovicama tako dohranjenih svinja može iznositi i više od 40%, a meso je zadovoljavajuće, pa čak i vrlo dobre kakvoće. Meso se odlikuje svjetloružičastom bojom i vrlo je ukusno. Svojstvo po kojemu se meso crne slavonske svinje razlikuje u znatnoj mjeri od mesa većine plemenitih pasmina svinje jest sadržaj unutarmišićne (intramuskularne) masti koja svojom količinom i sastavom u znatnoj mjeri određuje ukusnost i tehnološka svojstva mesa. Zastupljenost intramuskularne masti u mesu crnih slavonskih svinja kreće se od 4 do 8%, što ovisi o načinu hranidbe i držanja. U odnosu na plemenite pasmine svinja, ova pasmina ima znatno povoljniji i sadržaj masnih kiselina u intramuskularnoj masti. Također, meso ove pasmine ima vrlo dobru sposobnost vezanja vode. Ovo svojstvo, zajedno s drugim svojstvima kakvoće mesa, čini da je meso ove pasmine svinja vrlo pogodno za preradu i proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda koji su tradicionalni upravo za područje istočne Hrvatske (kulen, kobasica, šunka, slanina).