udruga uzgajivača crne slavonske svinje

Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema

Održan prvi “Fajferica Gastro Show”

U Drenovcima se 10. svibnja. 2019.godine u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu, općine Drenovci, Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora Drenovci i Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica  te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti održao prvi “Fajferica Gastro Show”.

Osnovni cilj ovog gastro – enološkog i znanstveno – stručnog skupa je promocija crne slavonske svinje kao izvorne pasmine sa visokom kvalitetom mesa u pogledu kakvoće i nutritivnog sastava. Proporcionalan rast brojnosti populacije i uzgajivača sa većom konzumacijom i potražnjom mesa na tržištu povezuje manja poljoprivredna gospodarstva s gastronomijom i turizmom te omogućuje da se pasmina crne slavonske svinje promovira kao lokalni autentični proizvod iznimne kvalitete. Uz sami događaj organiziran je i znanstven skup s temom o kakvoći i vrijednostima mesa crne slavonske svinje gdje se u potpunosti utvrđuje da prirodan način uzgoja bez antibiotika i GMO -a pridonosi sastavu i masno – kiselinskom profilu mesa. Manifestacija se temeljila na predstavljanju crnih užitaka, gdje smo osim crne slavonske svinje mogli vidjeti crno vina, crno pivo, crnu čokoladu te slastice s crnim makom. Tokom cijele manifestacije su se mogla konzumirati jela spravljena upravo od mesa crne slavonske svinje koja je pripremao jedan od najpoznatijih zagrebačkih kuhara Tomislav Špiček. Tendencijom održavanja ove manifestacije u narednim godinama kao posljedicu ima promociju crne slavonske svinje u pogledu kvalitete i kakvoće mesa koja otvara put na tržište cijele Hrvatske.