udruga uzgajivača crne slavonske svinje

Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema

Fajferica – crno zlato Slavonije

Kratka priča o svinji koja je puno više od toga …

Oduvijek je slavonski čovjek znao sa zemljom i stokom. Marljiv i ustrajan, strpljiv i pokoran prema blagu koje mu je Bog darovao na baštinjenje. Prolazila su i stoljeća i vojske, ali Slavonac je ostajao i opstajao … Svjestan da je malo mjesta na svijetu kao što je ovo njegovo, ali i da je malo gdje toliko muke kao u njega … Zemlju je orao, a stoku hranio, davao puno da bi dobio nekad još više, a nekad skoro ništa … I uvijek je uz njega bila svinja, koja ga je hranila i davala mu sigurnost …

 

Ovo je priča o njegovoj neraskidivoj vezi sa svinjama, ovo je priča o Fajferici …

 

druga

 

Što je (ili Tko) Fajferica?

Fajferica je Crna slavonska svinja, nastala u okolici Osijeka prije 150 godina. Ime Fajferica dobila je po svom stvoritelju grofu Karlu Leopoldu Pfeiferu. Kao da je grof Pfeifer želio u ovoj svinji objediniti sve ono što čini ovu našu zemlju i ovog našeg čovjeka … Crna kao zemlja koju Slavonac stoljećima brazda, blage naravi al` žestoka kad čuva i brani svoje, skromna u potrebama, al` daje uvijek najviše što može … Desetljećima je bila jedna od najboljih svinja svog doba. Vrlo otporna, uzgajala se na pašnjacima i u šumama (žirovanje). Malo krova nad glavom i malo slame ili suhog lišća pod njom, sve je što joj je trebalo. Čistila je šume i pašnjake od korova tijekom godine, a pred zimu se tovila s malo kukuruza da bi dala meso i mast za prehranu … Šunka, slanina, kulen, čvarak … Sve je to Fajferica davala …

Nije prasila puno (6-8 prasadi), ali zato je prasad bila otporna, žilava i vesela. O kvaliteti mesa ne treba trošiti previše riječi … Sočno, ukusno, slatko, blagodat nepcu … Slanina i mast su posebna priča … Od njene masti se nije obolijevalo …

I takva dobra nije nam valjala … valjda zato što je bila naša … Zapostavili smo ju, skoro uništili, zaboravili … Ali ona je opstala unatoč svemu, preživjela sve nedaće i opet je tu s nama … I bit će je sve više … zato što je naša …

 

Naše blago, naš identitet, naša povijest, tradicija, kultura …

dr.sc. Vladimir Margeta