udruga uzgajivača crne slavonske svinje

Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema

Uzgajivači Udruge Fajferica posjetili koncern BESH u Njemačkom gradu Schwäbisch Hall

U razdoblju od 10.-14. travnja 2017. godine, uzgajivači udruge Fajferica imali su priliku posjetiti BESH, koncern koji posluje na području proizvodnje i prodaje zdrave hrane u Njemačkoj. 

BESH je nastao 1988. godine kao ekonomsko udruženje koje posluje i danas. Tada su se osam uzgajivača svinja švabsko halske pasmine udružili kako bi na organizirani način mogli konkurirati jeftinom svinjskom mesu prodavanom u supermarketima. Osim svog kapitala, značajna su sredstva povukli iz EU fondova, podigli kredit te uz financijsku potporu države započeli sa ostvarivanjem njihove vizije.

Danas BESH broji 1450 uzgajivača koji su članovi i vlasnici tvrtke (od toga je čak 475 ekoloških uzgajivača), a zapošljava oko 5000 ljudi. Godišnje kolju oko 160.000 grla, od toga oko 55.000 do 60.000 švabsko halskih svinja iz njihovog udruženja. Osim klaonice, BESH posjeduje 7 vlastitih prodavaonica, regionalni supermarket (3 prodavaonice u gradu Schwabish Hall, 1 u Berlinu, 2 u Stuttgartu), 350 mesnica (od toga je 90% mesnica smješteno u njihovoj regiji). Preko 50% proizvoda prodaju u svojim mesnicama, 20% u vlastitim trgovinama, a ostatak u hotelima i restoranima, te putem cateringa. Posjeduju i mali laboratorij za sigurnost hrane i kvalitetu mesa, smješten uz samu klaonicu i preradu mesu te savjetodavnu službu, edukacijski centar, siranu i ostalo. BESH ima godišnji promet od 121 mil. EUR, međutim, glavni cilj tvrtke nije postići veću dobit tvrtke, umjesto toga cilj je omogućiti uzgajivačima otkup svinja po višim odnosno za uzgajivače povoljnijim cijenama. Općeniti je zaključak da bi se po ovim principima trebali udružiti i uzgajivači naše udruge te slijediti njihovu organizacijsku strukturu i načela poslovanja. Naše su se uzgajivače vjerojatno najviše dojmile farme njihovih uzgajivača koje su osim po izgrađenoj infrastrukturi i stupnju organizacije izgledale reprezentativno. Domaćini i organizatori puta bili su Boris Lukić, Dominik Knežević i Igor Kovačević u suradnji sa kolegom Matthias Petigom, doktorandom i zaposlenikom BESH-a koji se potrudio da u okviru planiranog vremenskog razdoblja vidimo i posjetimo što više zanimljivosti i aktivnosti.