udruga uzgajivača crne slavonske svinje

Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema

Održan znanstveno – popularni skup na temu “Crna slavonska svinja – doprinos zdravoj hrani”

Poljoprivredno poduzetnički inkubator u Drenovcima bio je domaćin znanstveno – popularnog skupa na temu “Crna slavonska svinja – doprinos zdravoj hrani” koji se održao 12. veljače 2020. godine.


Bogata predavanja sudionicima su ponudila brojna saznanja i rezultate najnovijih znanstvenih istraživanja koji uključuju ljudsku prehranu kao važan segment održavanja ljudskog zdravlja. Predavanje vezano za sami uzgoj, izazove i prilike koje se nalaze pred uzgajivačima i strukom te specifičnosti proizvodnje i analizu cjelokupnog stanja populacije sudionicima je približio doc.dr.sc. Boris Lukić sa Agrobiotehnološkog fakulteta u Osijeku. S obzirom na temu znanstveno – popularnog skupa, prof.dr.sc. Marija Heffer sa Medicinskog fakulteta u Osijeku je svojim predavanjima o osnovnim metaboličkim procesima održavanja energetskog balansa ljudskog organizma istaknula i dala prednost dijetama bogatim mastima u liječenju raznih metaboličkih, autoimunih, tumorskih bolesti te bolesti poremećaja svijesti. Ulazeći u detaljniju analizu sastava mesa crne slavonske svinje u pogledu sastava masnih kiselina, želeći ju približiti sudionicima, tvrtka Inspecto d.o.o. analizirala je uzorke mesa koji se koriste u pripremi tradicionalnih slavonskih suhomesnatih proizvoda. Rezultati njihove analize pokazali su kako je profil masnih kiselina u mesu crne slavonske svinje na strani nezasićenih masnih kiselina koje imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. O prehrambenim navikama potrošača u Hrvatskoj govorila je dr.sc. Darja Sokolić voditeljica Centra za sigurnost hrane. Prema rezultatima nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama, Hrvati su među najvećim ljubiteljima i potrošačima svinjskog mesa u cijeloj Europskoj uniji.