udruga uzgajivača crne slavonske svinje

Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema

Svečano potpisivanje Ugovora između HPA i UCSS „Fajferica“

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) 29. i 30. svibnja održano je 10. savjetovanje uzgajivača svinja. Savjetovanje je dvodnevna edukacija koja već tradicionalno okuplja uzgajivače svinja, ali i ostale subjekte koji sudjeluju u svinjogojskoj proizvodnji.

Na savjetovanju uzgajivači su imali prilike slušati predavanja iz uzgoja i selekcije, hranidbe, načina držanja svinja i zdravstvene zaštite. Predstavljen je farmski sustav osiguranja kvalitete u proizvodnji svinjskog mesa kao novi projekt HPA. Predstavljeni su naši zaštićeni proizvodi od svinjskog mesa.

 

Na savjetovanju se predstavio i Klaster „Hrvatskog pršuta“ te njegove potrebe za svinjskim butovima, a otvorio se i prostor za moguću suradnju uzgajivača svinja i proizvođača pršuta. Svoja iskustava u organizaciji svinjogojske proizvodnje, stanju tržišta svinjskim mesom, kao i novosti iz uzgoja predstavio nam je predavač iz austrijskog udruženja Styriabrid gospodin Hans Peter Bäck.

 

Savjetovanje je zaključeno s vrlo dinamičnom i žustrom raspravom nakon izlaganja teme iz uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, a koja je vezana uz Program nadziranja i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkog i uvjeta za slobodnu trgovinu svinja.

 

Tijekom savjetovanja svečano je potpisan Ugovor o vođenju matičnih knjiga i izdavanju uzgojne dokumentacije između HPA i Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema – „Fajferica“. HPA je predstavio v.d. ravnatelj dr.sc. Zdravko Barać, dok je udrugu Fajferica predstavio predsjednik udruge, Dominik Knežević.